Saker jag ogillar

måndag, juli 31, 2006

Dagens limerick

När jag bläddrade lite förstrött i en diktsamlig stötte jag på ett par Limerickar som genast väckte mitt intresse. Den gamla klassikern av Hans Alfredsson är en given favorit.

"Det bodde en kvinna i Gränna
som stjärten så hårt kunde spänna
att hon uti dess hål
kunde strypa en ål
och till och med vässa en penna
"

I och med läsningen blev jag själv väldigt sugen på att knåpa ihop mina egna, blygsamma alster. Visserligen lär de inte följa alla konstens regler (för regler finns det) men det må så vara.



En matglad grabb i Borås
Med sån iver smörjde sitt krås
Att magen hans svällde
Men innan den smällde
Hans mor på kylen satt lås


Så, premiären är avklarad.

fredag, juli 28, 2006

Primitiva läten

Det kryper i mig, nackhåren reser sig och jag får en sådan där frossrysing som gör att kroppen känns som ett asplöv. Varför? Jo, det ska jag berätta.

Vid snuva finns några olika sorters personer.

1) De som snyter sig diskret och gärna går undan för att inte störa sina medmänniskor.

2) De som inte fullt lika diskret utan helt i avsaknad av skam tar i från tårna och låter som en brunstig elefant, gärna vid matbordet.

3) De som inte snyter sig vid behov utan istället suger in all klisterseg sörja in i kraniet igen, gång på gång. Ungefär som Leonardo di Caprio i Titanic när han ska lära Kate Winslet att loska som en riktig karl. Skillnaden i det här fallet är att det inte alls kommer ut genom munnen utan vänder neråt igen. Vedervärdigt beteende som endast kan ursäktas om det görs diskret och i situationer då det helt enkelt inte finns möjlighet att snyta sig. I övrigt bordet bannlysas. Dessa personer förefaller också vara de som även i annars beter sig något mindre civiliserat. De rapar, tuggar med öppen mun, andas ljudligt och har ofta ett lätt irriterande skratt.

4) De som torkar av allt det mysiga på handen. Gärna precis innan de trycker någons hand, för inte kan man hälsa på någon ny och ha lite snor rinnande från näsan? Nej, då är det mer elegant att dela med sig handslagsledes.

5) Urblåsarna, alltså de som sätter ett finger för ena näsborren och blåser den andra fri vartefter proceduren upprepas med nästa näsborre. Vanligt bland elitidrottare och bör inte användas i andra sammanhang än just under sportaktiviteter.

Kategori tre är de som får mig att vilja rulla ihop mig till en boll och aldrig mer sträcka ut mig igen. Att människor inte kan bete sig?

Parkinson är mitt nya namn

Syster min vet hur man skräms. Att informationen som skrämde mig var given i all välmening gör inte saken bättre. Ni som läst mitt inlägg om Restless legs vet att det kan vara ett tämligen irriterande inslag i livet. Nu verkar det som att roten till det onda har grävts upp. En brist på dopamin. Utmärkt, är min första tanke, nu kanske det kan komma ett läkemedel om mina bekymmer skulle förvärras (för idag är de inte speciellt allvarliga). Nästa tanke var desto mindre kul. Brist på dopamin -> kanske inte bara innebär restless legs -> vad finns det fler för sjukdomar som är resultatet av brist på dopamin -> Parkinsons!

Jag har ingen som helst lust att få Parkinsons, det låter trist värre.
Och inte blir det bättre av att Hanna, som ett plåster på såret, slänger ur sig:


"Det ena innebär INTE det andra, då kan du lika gärna få depression, eller nåt annat"


Så jag ska alltså ha restless legs, Parkinson och "nått annat" - inte konstigt att jag blir deprimerad på köpet då.

torsdag, juli 27, 2006

Vilket land tycker du sämst om?

Tänkte följa Lassbos exempel med en liten landsfråga fast med en liten twist.


Vilket land tycker du sämst om?
Israel
Palestina
Kuba
USA
Afghanistan
Turkiet
Nordkorea
Åland
Sverige
Irak
  
Free polls from Pollhost.com



Jag vet, jag vet, Åland är inget land, det är ett län i Sverige men ni får stå ut med den missen. Min röst lägger jag på USA, fast det har nog mer att göra med Mr. President än landet i sig.

onsdag, juli 26, 2006

En helt vanlig helg på Åland

Anno Salutis - MMVI

Ärkebiskopen i Lunds Stift och tillika Greve av Snappehaneland, Fredrik den Store, meddelade mig för en tid sedan att han ämnade besöka de delar av Svea rike som inte får så mycket uppmärksamhet i dagens Stockholmscentrerade mediaflöde. Detta för att kontrollera att Konungens undersåtar betalar sitt tionde och håller sig till ett kristet leverne. Jag, i egenskap av Uppsalas Kansler, såg till min förvåning att jag hade en lucka i kalendern och valde då givetvis att även jag skänka en gnutta gammelsvensk glans över Åland. Till vår hjälp hade vi min ständige vapendragare Rickard, även kallad Uppsalaslättens egen Sherpa eller Fredag i folkmun.
Den karneval de upprymda Ålänningarna (eller nysvenskar som de hellre vill kallas) hade tillägnat oss var, om inte till vår fulla belåtenhet så i alla fall klart godkänd. När vi steg i land hade den röda mattan rullats nästan ända ut till bränningarna och kyrkklockorna klämtade i takt. Plejbelns jubel visste inga gränser och den Åländske Generalkonsuln stod med öppna armar för att välkomna sina överordnade. Anledningen till att vi anlände sjövägen var att Bosse Ringholm hade bokat regeringsplanet utan att först fråga oss om lov - typiskt honom.

Efter att snabbt ha tittat inom Statens Ämbetshus (underförstått Svenska Statens Ämbetshus) och kontrollerat att den dagliga verksamheten fungerade prickfritt och att ingen mumlade under Kungssången, var det dags att inspektera vår kungliga inackordering. Joj, vår inhyrda ledsagerska som körde bil som en halv karl, drack som en hel, spottade snus och kissade stående, tog oss med säker hand till sitt eget residens där hennes kökshjälp tillika moder hade dukat upp en middag som skulle få Nobelfesten att likna mest en halvrutten måndagsskollunch. Det vankades nämligen bränd grillkorv. Till denna utsökta gourmetmåltid inmundigades det inhemska specialiteter: Lapin Kulta, Finlandia, Koskenkorva samt en lugn och sansad mängd Olvi Tupplapukki. Den nysvenska stavningen vållade viss diskussion då vi inte kunde förstå vad som var fel med Dubbelbock.

Fika Fikasson, Dotter till den Jordbruksansvarige i länet, anlände med sina bägge kammarjungfrur Danne (ett ytterst tveksamt smeknamn för en tjej, vilket vi givetvis inte var sena att påpeka) och Maria. Greven höll ett litet föredrag om Sveriges roll i Krimkrigets upplösning samt utlovade statliga anslag till uppförandet av ett Operahus i Jomala.

Som herrarna i sällskapet alltid gör framåt kvällningen samlades vi för att smutta på några enkla Bobbys och tala om Stormaktstiden.

Bobby on The Rocks (served smashed not stirred)
1 del Kahlua
1 del Mintu
Ett stänk Tabasco
Is

Kahluan, Tabascon och isen representerat varsitt attribut man förknippar med Bobby - Mintun är mest där för att det smakade förjävligt utan.

Väl ute på lokal (eller "i", eller "mellan" lokal som de Prepositionslösa nysvenskarna väljer att kalla det) så hade tydligen Bartenderna inte följt med i nyhetsflödet från fastlandet och därför inte sett att alla välrenommerade drinklistor nu mer innefattar en Bobby. Som de gode män vi är upplyste vi stackaren om detta. Angående baren kan nämnas att vi först blev förvånade över att inte se vår Svenska krona användas mer frekvent men vi lugnades när beskedet att påhittet med Euro var ett pilotprojekt från Riksdagen för att utvärdera dess eventuella införande i hela riket - från Karelen till Stavanger. Efter att ha sett de "moderna" sedlarna, som inte ens pryddes av ett Kungaporträtt (!), kände vi oss nödgade att ringa upp GP på satellitlänken och be honom avstyra hela projektet, vilket givetvis skedde senare samma kväll.

Senare på kvällen stämmer hela dansgolvet upp till sång när en vacker tolkning av Mikael Wiehes "Det här är ditt land". Låten kulimnerar när textraden "Det här är mitt land, det här är ditt land, det här är Åland" skanderas av en upprymd folkmassa samtidigt som Generalkonsuln ger oss Mariehamns stadsnyckel samt avtäcker en staty föreställande Gustav III, allt detta som ett bevis på länets respekt och vördnad för det Gamla Sverige och den rättmätige konungen.

Då kvällen var slut var vi dito. Limousinen stod och väntade och förde oss hemåt i natten. Greven hade redan tidigare på kvällen setts lämna festen med orden "det är en dag i morgon också".

Nästa morgon vaknade vi av en smått bekymrad Greve som oroade sig för att vi låg lite efter i öl-schemat. Jag och övriga medlemmar i delegationen lugnade honom med orden att vi snart skulle vara i kapp. Solen sken nästan lika klart som över de västra länen i Sverige och en exkursion till Ålands vackraste badstrand var på tapeten. Efter diverse bollekar orkade inte vår Sherpa mer utan han kastade helt sonika in badhandduken och slocknade. Olvi Tupplapukki hade sagt sitt.

Klockan var arton noll noll och vi, de tre musketörerna, hade hela dagen framför oss. Även denna afton vankades det stort kalas. Vi begav oss till en privat mottagning hos Mia (hon med FEM flaskor Kahlua). Det var tydligen även tillhåll för ett par eftersläntrande revolutionärer från Sveriges östraste län, Finland, som inte ville släppa in oss i huset. Vår värd, Joj, visade sig på sitt allra givmildaste humör och slängde dem endast i den djupaste fängelsehålan och tog kontroll över situationen. Stolar och pappersmuggar införskaffades och vi tänkte att vi fick ta seden dit vi kommer och njöt av det spartanska som här är vardag. Ett par av upprorsmakarna lät vi (ja, givetvis i bojor) bevista tillställningen för att få en mer nyanserad bild av det Svenska styret på ön. De hävdade bestämt att det enda vi hade att komma med var OS-guldet i hockey. Ett skrattretande argument som snabbt förvandlades till aska när vi ifrågasatte om de östsvenska länen ens hade en spelare med i det landslag som gick till åttondelsfinal i VM så sent som för några veckor sedan? Eller om de själv tyckte att de östsvenska "artisterna" Arja Saijonmaa eller helvetesrockarna Lordi hade något att komma med jämfört med storheter som Roxette eller Basic Element. När vi sen frågade hur många stridsplans- eller fordonstillverkare de hade så insåg de givetvis att det var lönlöst att fortsättaargumentera. Även vi stillade oss för en tyst minut för Bobby innan kvällen fortsatte på stadens gator och torg.

Greven beslutade sig för att göra ett oannonserat besök i andra delen av provinsen i hopp om att få samtala med generalkonsuln. Han tilldelades en vägvisare och hamnade slutligen på ett okristligt gille. Här dracks det i rikliga mängder men Greven insåg ganska strax att ingen av någon av deltagarna tillhörde det styrande skicket och lämnade de odöpta till sitt. Färden fortsatte mot centrala Mariehamn för en sammanstrålning med den övriga delegationen. Guiden byttes ut mot två kollegor med en ganska kraftig attityd som dock skickligt kunde lotsa fram Greven i säkerhet inne på Alvas.

Det hela fortgick i dur ända tills ett par Åländska proletärer bestämde sig för att iscensätta ett attentat mot vad de kallade "Svenska översittare" varpå de helt sonika riktade en spark mot undertecknads stortånagel som lossnade från sitt fäste. Det blodbad som nu utspelade sig får Stockholms motsvarighet att likna mest en parentes i blodbadshistorien. Tyvärr hade gärningsmännen försvunnit innan Greven, upprorstyglaren från Snapphaneland, kommit till platsen. Stark i själen som jag är valde jag att svälja smärtan och fotsätta dansa natten lång vilket tydligt syns idag.

Greven samtalade med chefen för fiskeriministeriet: Lucke Luckesson som framförde sina bekymmer över fiskekvoten. Greven lovade se över saken och fundera på det över en pizzabaguette tillsammans med den ursprungliga vägvisaren som blivit orolig över delegationens beskaffenhet.

Vapendragaren Rickard (Fredag) kunde tydligt ses fatta tycke för Fika Fikassons ena kammarjungfru som dök upp även på lördagen. Resultatet var som väntat nedslående och Fredag klagade dagen efter på en "sjukdomsklassad ångest" över att återigen ha trampat i klaveret när det kommer till det täcka könet. Fika själv hade kor som skulle mjölkas, stior som skulle skuras och lock som skulle läggas på brunnar varpå hennes närvaro omöjliggjordes.

På söndagskvällen var ett möte på Stockholms slott inplanerat varpå delegationen fick förbereda sig tidigt på en hemresa. Bondefolket klängde på oss likt druvorna på en klase och Generalkonsuln slet sitt hår i vetskapen om att han nu skulle få ta hand om länets bestyr helt ensam. Mången var de frågor som fått ett klokt svar under vår tid på Åland. Dimman låt tät över Svenska havet, mistluren gick varm och fartygschefen uttryckte sin oro inför Greven. Dennes tid på Marinministeriet hade dock lärt honom ett och annat och efter ett löfte om lotshjälp så styrde sällskapet kosan mot den kungliga hufvudstaden. Med en kirurgs precision lirkade vi förbi kobbar, skär samt ett och annat ryskt piratskepp som låg och lurade i vassen.

Väl framme på slottet inspekterades maktens korridorer och högvakten. Allt verkade vara i den klanderfria ordning vi är vana vid i gamla Sverige. Efter att vänligt men bestämt avfärdat en inbjudan från Kladde, innehavaren av "Kladdes Kebab" på Drottninggatan var det dags för delegationen att färdas hemåt till landets olika län. Händer trycktes, tårar föll och dyra löften om återseende lovades.

måndag, juli 24, 2006

Smeknamn genom åren

Lite smeknamn jag samlat på mig genom åren.

Torsten (Ett av mina mellannamn så det räknas väl knappt?) Högstadiet -> Nu
Tortellini (Torsten = pasta, logiskt) Högstadiet
Tottelani (Variant på ovanstående.) Högstadiet
Burtmeister (Rickards favorit.) 2004? -> Nu
Börje (Kallade min matteonda lärarinna mig vilket givetvis spred sig i klassen.) Gymnasiet -> Nu
Taz (Syrran och hennes kompis tyckte att jag såg ut som den Tasmanska djävulen i en gammal tecknad serie.) Högstadiet -> Gymnasiet
Björta (Syrran igen.) Så länge jag kan minnas
Totte (Kallade min första (obesvarade) kärlek mig.) Mellanstadiet -> Gymnasiet
Plyschbjörn (Broder Connys förslag som blev en succé inom vissa kretsar. Kanske min egen favorit, jag låter gullig.) 2005 -> Nu

Och sist men inte minst:
Snorbjörn fulgöling (Så valde en annan bror, Svenne, att kalla mig på ett gratulationskort för många år sedan. Tack för det.) Sällan använt, tack och lov.

Vilka bör jag behålla respektive försöka tona ned?

torsdag, juli 20, 2006

Om det fallit sig så att jag hade varit en fågel

Operation förflyttning av inlägg

Om det fallit sig så att jag hade varit en fågel hade jag flugit högt upp i det blå, spanandes efter de allra finaste bilarna med de allra fulaste fiskarna i, för att sen med en laserstyrd projektils precision befläcka dem med dagens förädlade maskar. Sedan hade jag kraxat mitt högsta krax och lett med hela näbben. Ett mer utstuderat illvilligt flygfä hade världen aldrig skådat.

Attityd

Operation förflyttning av inlägg

De påstod att jag hade någon slags "attityd". Att mitt viftande med kökskniven var ett tydligt tecken på det, likaså mitt försvarstal rörande hur det kom sig att vi inte hamnade på det utestället som tydligen var kvällens mål. Något som tydligen var mitt fel. Förnärmad valde jag att med en något agiterad ton skylla allt på kvinnors tid i badrummet vilket inte gjorde ett prickfritt intryck. Speciellt inte då jag lyckades blanda in en militant feminist samt hennes papiljotthårspopsnöre till pojkvän som egentligen inte hade ett dugg med saken att göra. Jag skyller allt på det hembrygda ölet som serverades ur vad som såg ut som gasbehållare med liggunderlag virade runt sig. Fast egentligen behöver jag inte skylla på något, jag har ju rätt - och inte f*n har jag någon attityd!

Vägval

Det är dags att inse att även om jag är en bitter och klagande individ så finns det andra sakar att skriva om än just de jag tenderar att ogilla. Därför har jag bestämt mig för att frångå bloggens grundtanke och mer eller mindre börja skriva om allt möjligt. Givetvis kommer det jag ogillar fortfarande att ha en central plats i både mitt och bloggens liv.

Kanske blir det fler inlägg nu - förmodligen inte. Ett av mina favorituttryck passar in: "Mycket möjligt, men knappast troligt"
En spontan tanke om citat och uttryck - hur ska man låta läsaren veta hur det ska sägas, vilka ord som ska dras ut på och vilka pauser som eventuellt ska läggas in. Uttryckets fonetik och betoning om ni så vill? För det spelar verkligen stor roll i vissa fall. Hjälp? I just det här fallet ska "Mycket möjligt" uttalas lite hurtigt och studsigt följt av ett utdraget "men" med ungefär 3-4 e:n. Därefter skall "knappast troligt" sägas med ett lite lägre tonfall och på ett aningens överlägset sätt som att man vill visa för den som lyssnar att "Ha, trodde du på det själv eller?".

Jag börjar helt sonika med att, för att framstå som produktiv, flytta ett par inlägg från det försök till blogg som jag startade under namnet B-loggen.

torsdag, juli 06, 2006

Toaletttankar

Det ter sig så att jag har snöat in på toalettinlägg vilket jag inte har någon bra förklaring till. Kanske kan det vara så att ett toalettbesök stimulerar tankarna då yttre stimuli är något begränsad på en toalett. Det vill säga om man inte är på besök hos någon för då kan man alltid roa sig med att läsa på diverse förpackningar och dylikt.

Nåväl, på toaletten på den förfesten jag var på igår så fanns det inte så många förpackningar att läsa på så jag uppmärksammade andra saker. Varför har fina flickor toalettborstar - det måste väl vara helt onödigt efter som de (som alla vet) aldrig gör "det där"?

Där jag satt passade jag på att skicka iväg denna fråga med ett sms till Hanna som genast svarade:

"För att stygga pojkar som du kommer på besök.
Äcklig reflektion by the way...
"

Jag tar det som en komplimang.
Både stygg och äcklig, inte illa.

söndag, juli 02, 2006

Komplimangfiskare

Har vi inte alla hört den:

”Jag är så fet. Titta som magen putar ut...”


Svaret ska givetvis bli något i stil med:

"Nej, du ser perfekt ut, jag skulle inte vilja att du gick ner ens ett uns. Dessutom gillar jag en mysig och mjuk mage..."


En av grundpelarna i relationer av alla slag borde vara att inte ställa en fråga du inte vill ha ett ärligt svar på. Särskilt om jag är en del av denna relation. Jag har nämligen en tendens att inte svara enligt ovanstående formel utan istället säga mer vad jag tycker och tänker. Det resulterar ofta i ilska och nedstämdhet vilket leder till att jag framstår som ond när den enda skillnaden mellan mig och de flesta andra är att de inte säger vad de tänker. Fegt.

Nu har det emellertid gått så långt att jag, i ren avsky för detta komplimangfiskade, börjat svara på detta sätt även när jag inte har något som helst att klaga på. Det är helt enkelt roligare att skapa lite konflikter få lite oväntade reaktioner. Efter ett tag blir de dock inte längre så oväntade. Alternativt så slutar folk helt enkelt upp med att ställa dumma frågor om utseende/stil/what ever. Då har jag lyckats med min plan.

Kanske har jag gått ett steg för långt då jag börjat föregå dessa komplimangsfiskerier och helt enkelt börjat klaga på folk utan att de ställt några ledande frågor. Man kan se det som ett slags förebyggande syfte som dock oftast inte har någon som helst förankring i verkligheten. Jag klagar bara (inbillar jag mig) på saker som jag jag inte har något emot. Det vill säga har någon en tröja på sig om jag anser vara av helt OK standard så kan jag gott få för mig att nedvärdera den emedan en ful tröja undviker mina kommentarer helt enkelt för att jag inte pallar att ursäkta mig efteråt då jag skulle ljuga personen rakt upp i ansiktet. (Alternativet att stå på mig har jag testat men det är inte att rekommendera) För ursäkta mig, det får jag. Det kvittar hur många gånger jag än förklarar för de små liven att jag funkar så, jag menar inget illa, det var på skoj och så vidare - förnärmade blir de ändå. Jag antar att min villfarelse om att det skulle gå att skämta om allt grundar sig på att jag är relativt obrydd de gånger någon säger något liknande om mig (givet att det är att uppfattas som ett skämt vilket jag tycker att normalt begåvade personer borde klara av att bedöma).

Slutsaten är att komplimanger ska ges på eget bevåg och inte tvingas ur någon genom att spela på deras samvete som hellre ljuger än sårar.